Locaties “per pedaal naar vocaal”

Gimborn Arboretum

GimborgHet Von Gimborn Arboretum in Doorn heeft een wereldberoemde, museale collectie bomen en struiken uit alle windstreken op aarde. Het arboretum is 27 hectare groot en dateert uit 1925. De bomentuin is aangelegd in landschapsstijl met kronkelende paden, slingerende waterpartijen en prachtige doorkijkjes. Een kleurrijke en fascinerende wereld, waar van alles te ontdekken en te beleven valt. De vele duizenden boom- en struiksoorten zijn in de loop der jaren verzameld voor wetenschappelijk onderzoek tijdens expedities of als zaad geruild met andere botanische tuinen. Sommige planten zijn erg zeldzaam. In mei stelen de bloeiende rododendrons en azalea’s de show. Het arboretum herbergt een grote heidetuin. Opvallend in het arboretum zijn Hemlocksparren, Mammoetbomen van wel 30 meter hoog en een enorme rododendron collectie. Een andere bijzonderheid is het Babbelende Bomenpad: een route voor mensen met een visuele beperking.

Het arboretum is het levenswerk van de Duitse inktfabrikant, Max Th.Von Gimborn (1872-1964). Hij verzamelde bomen uit liefhebberij. Na zijn overlijden kwam het arboretum in 1966 in handen van de Universiteit Utrecht, waarmee een lange periode begon van opknappen, verjonging en uitbreiding. In 2010 heeft de Universiteit Utrecht het arboretum overgedragen aan de stichting Von Gimborn Arboretum. Deze stichting beoogt het arboretum veilig te stellen voor de toekomst en zijn wetenschappelijk beheerde topcollectie van ruim 3000 soorten bomen en struiken te ontsluiten voor het publiek.

Vanaf 2010 is de stichting gestart met een grote renovatie van de bomentuin. Oude zichtassen zijn hersteld, het waterstelsel in het arboretum en de grote heidetuin zijn gerenoveerd. De parkeerplaats is vergroot en opnieuw aangelegd, er is een nieuwe kennisroute met app ontwikkeld en de ‘Boomhut van Max’ is gebouwd en ingericht als ‘Biologie Beleefcentrum’ voor de jeugd.

Het koor ‘Ridge Voices’ zal in de karakteristieke witte tent tweemaal een concert geven. Tussen het eerste en tweede optreden is er voor geïnteresseerden een rondleiding van een uur door het Arboretum o.l.v. een ervaren gids. Er wordt koffie, thee en drankjes geserveerd en er zijn ook hartige broodjes.

Velperengh 13
3941 BZ Doorn

Meer informatie: www.gimbornarboretum.nl

Historische Moestuin Doorn

historische moestuinOp een kaart van 1748 komt de ‘Hofstede en Landerijen genaamd in ’t Sand’ al voor. De tuin met de huidige ommuring moet tussen 1860 en 1869 gebouwd zijn. De muren van de tuin zijn geheel blijven staan en gerestaureerd. Nu staan daarlangs de zogenoemde spalierhekken voor het leifruit. In de muur zit een stookhuisje waar een kachel stond om de palmenkas te verwarmen. Daarnaast vindt u er een aantal broeibakken. Deze werden gebruikt om de achtereenvolgende eigenaars gedurende het hele jaar te voorzien van groenten. Daar werden ook de bloemen voor in huis en de planten voor de borders rondom het huis gekweekt. Aan de rand van de muur de druivenkas en in het centrum van de tuin vinden we de perzikenkas en de vijgenkas. De palmenkas is waarschijnlijk als oranjerie in gebruik geweest.

In de Historische Moestuin met het rosarium werken cliënten van Bartiméus samen met medewerkers en vrijwilligers van Bartiméus. Daarnaast is het voor de cliënten ook een ontmoetingsplek met bezoekers van de tuin. Werken in de historische moestuin betekent voor cliënten dat ze dagelijks klanten of bezoekers van de tuin ontmoeten, zichzelf kunnen ontwikkelen en hun zintuigen kunnen prikkelen. In de moestuin werken is gevarieerd werk: in het voorjaar zaaien en poten we, in de zomer en najaar staat het oogsten op de agenda en in de herfst maken we de tuin winterklaar. Zo ervaren de cliënten de seizoenen via het werken in de tuin. Regelmatig vinden er activiteiten plaats in de tuin. Dit varieert van vergaderingen tot verjaardagen en van concerten tot markten. Bij alle activiteiten worden de cliënten nadrukkelijk betrokken.

Bij mooi weer wordt er buiten opgetreden door Cappella Cantica in de ochtend en door de Maarnse Havenzangers in de middag. Anders worden de concerten in een fraaie kas uitgevoerd. Belangstellende kunnen o.l.v. een gids een rondleiding door de tuin krijgen. De ‘eigen keuken’ verzorgt allerlei drankjes met gebak, maar ook kisch en broodjes.

De tuin is bereikbaar via Bartiméus Driebergsestraatweg 44, Doorn.

Het terrein oprijden via Driebergsestraatweg 44. Na ongeveer 500 meter door de slagboom en vervolgens na 200 meter bij het eerste grote kruispunt parkeren. U ziet de tuin vanzelf rechts in het bos liggen. Uitgang is via de Arnhemse Bovenweg.

Meer informatie over de moestuin: www.bartimeus.nl/historische-moestuin-doorn

Het Koetshuis op Buitenplaats Amerongen

koetshuisHet Koetshuis maakt deel uit van Buitenplaats Amerongen, een prachtig landgoed. centraal gelegen ten zuidoosten van Utrecht. Verspreid door de tuinen liggen de historische bijgebouwen, welke zijn ingericht als vergader- en evenementenlocaties: het Koetshuis, het Poortgebouw, de Oranjerie, het Zuidpaviljoen en de Stallen.

Het Kasteel is in gebruik als kleinschalig museum en vormt een prachtig decor voor onze concerten op 16 mei 2016. Het huidige Kasteel dateert uit 1680 en werd bewoond door families van diplomaten en militairen die een prominente rol speelden in de (inter)nationale politiek. In het Huys (zoals het Kasteel in de volksmond genoemd werd) kunt u o.a. de adelsbibliotheek, de beroemde 17de eeuwse Van Mekeren kabinetten en de zogenaamde Wijts collectie (bestaande uit 24 portretten van familieleden en officieren) bewonderen. Daarnaast huist het Kasteel één van de drie adellijke muziekbibliotheken van Nederland. De dertien meter hoge Galerij en de prachtige plafondstukken in de Grote Salon zijn meer dan de moeite waard om te bezichtigen.

Eind 1918 logeert de Duitse Keizer Wilhelm II anderhalf jaar op het Kasteel. Hij ondertekent hier zijn acte van abdicatie en in mei 1920 verhuist hij naar het nabijgelegen Huis Doorn. Het imposante Koetshuis met hoge zoldering bestaat uit twee ruimten, welke gescheiden worden door de immense originele en-suite deuren. Het bouwwerk heeft een prachtige eigentijdse uitstraling. Aan de voorzijde ligt een fraai terras.

In het Koetshuis wordt tegen contante betaling koffie, thee en gebak geserveerd. In het naast gelegen Kasteelcafé kan geluncht worden. Bij voldoende belangstelling wordt na ieder concert een rondleiding door het Kasteel Amerongen gehouden. Kosten hiervoor: € ….. Opgeven via www.scauh.nl/contact.

Adres: Buitenplaats Amerongen, Drostestraat 12, 3958BK Amerongen

Nadere informatie over Buitenplaats Amerongen: www.buitenplaatsamerongen.nl 

De Oranjerie van Huis Doorn

oranjerie huis doorn‘De Oranjerie’ is gelegen in het prachtige park van Huis Doorn en biedt een schitterend uitzicht op het Huis en het park, aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vlucht na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en bewoont dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot zijn overlijden in 1941. Hij omringt zich in Doorn met persoonlijke objecten die herinneren aan het verleden: kunst, zilverwerk, meubilair en tapijten die eeuwen vorstelijke Duitse geschiedenis weerspiegelen. Alle objecten uit het Huis zijn te bewonderen in de collectiedatabase. Het park en de rozentuin zijn vrij toegankelijk.

In één van de zalen van de Oranjerie zal het Doornse vrouwenkoor Chante Encore een concert uitvoeren van 11.30 – 12.00 uur. De Oranjerie biedt alle mogelijkheden voor een kop koffie of thee tot een uitgebreide lunch.

Adres: Langbroekerweg 10, 3941MT Doorn

Meer informatie over de Oranjerie: www.oranjerie-doorn.nl

Buitenplaats Sparrendaal

Buitenplaats SparrendaalOp een unieke locatie in Driebergen-Rijsenburg, dichtbij de bosrijke omgeving van het natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug, bevindt zich Buitenplaats Sparrendaal. Deze historische buitenplaats heeft in de ruim 250 jaar van haar bestaan een rijke geschiedenis opgebouwd. Jacob van Berck, toen burgemeester van Utrecht, liet in 1754 een nieuw en fraai buitenhuis met twee bouwhuizen optrekken op de grond van de familie. Hij noemde het Sparrendal, wat later ook wel Sper en Dal werd genoemd.
In 1805 werd de buitenplaats verkocht aan een lid van een machtig knopenmakersgilde uit Den Haag; Petrus van Oosthuyse. Het gilde waar hij toe behoorde was toeleverancier aan het Franse leger en via deze connecties heeft in 1806 de toenmalige koning van Nederland Louis Napoleon in Sparrendaal overnacht. Daarna heeft Sparrendaal nog enkele eigenaren gekend, waaronder het bisdom Utrecht.
Eind 19e eeuw werd het pand gehuurd van het bisdom door de familie Van Vollenhoven. Zij hadden banden met het Spaanse koningshuis. Deze band leidde er toe dat het huis de bezetting door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels ongeschonden heeft doorstaan. In 1954 kwam het pand in het bezit van de gemeente Driebergen-Rijsenburg. Het werd ingrijpend gerestaureerd waarbij deels de situatie van 1754 werd hersteld. Sparrendaal heeft daarna lange tijd als gemeentehuis van Driebergen-Rijsenburg dienst gedaan. Hendrick de Keyser is eigenaar van het pand en heeft als doel Buitenplaats Sparrendaal in stand te houden. Daartoe worden ruimtes verhuurd voor diverse doeleinden en doelgroepen, zonder daarbij afbreuk te doen aan het historisch karakter van het gebouw.
In de voormalige Raadszaal van de gemeente Driebergen-Rijssenburg zullen de concerten door het Milleniummannenkoor en The living Song worden uitgevoerd. Er is gelegenheid voor koffie, thee en lunch. Na afloop van de concerten zal er gelegenheid zijn om onder begeleiding het interieur te bezichtigen.
Komt u met de auto dan is er parkeergelegenheid achter de brandweerkazerne Bosstraat 3, 3971XA Driebergen.
Meer informatie over Buitenplaats Sparrendaal: www.sparrendaal.nl

Musiceren in de Tabaksschuur te Amerongen?

Tabaksschuur te AmerongenHeeft u wel eens een tabaksschuur van binnen gezien? Waar tabaksbladeren nog te drogen hangen? Het Utrechts Landschap, onze gastheer van deze locatie, nodigt u van harte uit om in de bijzondere sfeer van deze historische schuur te genieten van het kinder/jeugdkoor uit het AZC-Leersum en de zeemansliederen van De Drie Masters.

In een tweede monumentale tabaksschuur is het eigentijdse informatiecentrum van Utrechts Landschap en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug gevestigd. Dit informatiecentrum vormt een ideaal startpunt om de afwisselende omgeving te ontdekken. De heuvelrug is al eeuwenlang hoog en droog. De rivier, de Nederrijn, daarentegen is voortdurend in beweging, nat en onvoorspelbaar. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar. Vanuit het informatiecentrum liggen de verschillende landschappen binnen handbereik. Ook het hoogste punt van de Heuvelrug (68,9 m) en het historische dorp Amerongen met het kasteel en tabaksteeltmuseum liggen op loopafstand.

In het infocentrum zit een klein winkeltje en u kunt er terecht voor een kopje koffie/thee en een kleine versnapering. Er kan alleen contant betaald worden. Wie geïnteresseerd is in de tabakscultuur kan deelnemen aan een rondleiding over het terrein door Simon Klingen.

Adres Tabaksschuur Amerongen, Veenseweg 8, 3958 ET Amerongen. Parkeren van auto’s uitsluitend bij Sportpark De Burgwal. Vandaar ca. 5 minuten lopen. Toilet is aanwezig.

De Watertoren in Werkhoven

De Watertoren WerkhovenNaar koormuziek luisteren op 40 meter hoogte; dat moet toch een sensatie zijn. En wat een uitzicht. Op de bovenste verdieping van Watertoren Werkhoven laten de koren Waterzooi en Manoverboord ieder apart maar ook gezamenlijk u genieten van hun bruisende zeemansliederen.

De Watertoren van Werkhoven werd gebouwd in 1935/36. De hoogte is 43,3 meter en het reservoir is van beton, dubbelwandig en kan 360 m3 water bevatten. Op dit moment worden er ook diverse creatieve workshops gegeven. Sinds 2008 is de Watertoren Gemeentelijk Monument. Mocht u willen weten hoe een watertoren er van binnen uit ziet en hoe het allemaal werkt dan zal de huidige eigenaar u dit graag laten zien en uitleggen. Dit gebeurt per verdieping om ook wat ‘op verhaal’ te komen.

De ‘concertzaal’ bereikt u na 178 treden!!! U wordt verzocht om een half uur voordat de concerten beginnen aanwezig te zijn om via deze informatieve stijging op tijd de koormuziek te kunnen beluisteren, d.w.z. om 10.30, 12.00, 13.30 en 15.00 Koffie, thee en drankjes en alles voor een eenvoudige lunch kan besteld worden. Adres: Watertorenweg 1, 3985 SK Werkhoven Meer informatie over de watertoren: www.watertorenwerkhoven.nl