Ook in 2018 hadden we weer unieke locaties.

Cultuurhuis Pléiade Doorn

Het Cultuurhuis Pléiade in Doorn omvat een breed aanbod van culturele, sociale en bestuurlijke voorzieningen. Het biedt zowel onderdak aan het bestuurlijk apparaat van de gemeente als aan de bibliotheek, welzijnsorganisaties, de muziekschool, en de Doornse Oudheidskamer.

De dubbelfunctie raadhuis en cultuurhuis, die als uitgangspunt van dit gebouw werd gekozen, geeft een zeer flexibel en multifunctioneel gebruik van de ruimte. Daarnaast is de zorgvuldige inpassing op deze cultuurhistorische plek in het centrum van Doorn direct naast de kerk van groot belang. Het compacte gebouw toont zich van buitenaf als een samenhangend geheel zonder de kleinere schaal van de omgeving uit het oog te verliezen.

Binnen heeft het gebouw een grote uitnodigende centrale ruimte die zorgt voor overzicht en oriëntatie. Deze ruimte geeft toegang tot alle publieksfuncties en is tevens een ontmoetingsplaats voor inwoners, bestuurders en medewerkers. In de ovale publiekshal bevindt zich ook de bibliotheek.
De raadzaal is zo ontworpen dat zij dienst kan doen als theater, filmzaal en conferentieruimte. Door een grote glazen pui aan de Dorpsstraat kunnen de inwoners de gemeenteraad en het gemeentebestuur zien vergaderen.
Onder het gebouw is een parkeergarage met gratis parkeerruimte voor 200 auto’s. Vanuit de garage heeft men direct toegang tot de ovale ruimte in het hart van het gebouw.
Het Cultuurhuis is duurzaam gebouwd. Zo zijn er mos-sedumdaken toegepast, is de hemelwaterafvoer losgekoppeld van het rioleringsstelsel, worden innovatieve installatietechnieken gebruikt, zoals weersafhankelijke regeling en wordt er FSC-hout toegepast.

cultuurhuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het programma  in het Cultuurhuis is als volgt:

9.00 koffie thee

9.30 Welkom door Wim van Eeden, voorzitter SCAUH

9.40 Optreden Driebergse Vocal group INSTEAD!

10.00 Vertrek naar de eerste concerten op locaties naar keuze.

Als u hieronder klikt op dan krijgt u de partituur van het lied dat de koren gezamenlijk zingen tijdens de openingsceremonie in het Cultuurhuis Pleiade in Doorn.

Klik hier voor de Partituur Op deez’ 2e Pinksterdag

 

 

Nationaal Bomenmuseum/Von Gimborn Arboretum

Het Nationaal Bomenmuseum in Doorn heeft een wereldberoemde, museale collectie bomen en struiken uit alle windstreken op aarde. Het arboretum is 27 hectare groot en dateert uit 1925. De bomentuin is aangelegd in landschapsstijl met kronkelende paden, slingerende waterpartijen en prachtige doorkijkjes. Een kleurrijke en fascinerende wereld, waar van alles te ontdekken en te beleven valt. De vele duizenden boom- en struiksoorten zijn in de loop der jaren verzameld voor wetenschappelijk onderzoek tijdens expedities of als zaad geruild met andere botanische tuinen. Sommige planten zijn erg zeldzaam. In mei stelen de bloeiende rododendrons en azalea’s de show. Het arboretum herbergt een grote heidetuin. Opvallend in het arboretum zijn Hemlocksparren, Mammoetbomen van wel 30 meter hoog en een enorme rododendron collectie. Een andere bijzonderheid is het Babbelende Bomenpad: een route voor mensen met een visuele beperking.

Gimborg4

Het Nationaal Bomenmuseum is het levenswerk van de Duitse inktfabrikant, Max Th.Von Gimborn (1872-1964). Hij verzamelde bomen uit liefhebberij. koren1Na zijn overlijden kwam het Nationaal Bomenmuseum in 1966 in handen van de Universiteit Utrecht, waarmee een lange periode begon van opknappen, verjonging en uitbreiding. In 2010 heeft de Universiteit Utrecht het arboretum overgedragen aan de stichting Von Gimborn Arboretum. Deze stichting beoogt het arboretum veilig te stellen voor de toekomst en zijn wetenschappelijk beheerde topcollectie van ruim 3000 soorten bomen en struiken te ontsluiten voor het publiek. Vanaf 2010 is de stichting gestart met een grote renovatie van de bomentuin. Oude zichtassen zijn hersteld, het waterstelsel in het arboretum en de grote heidetuin zijn gerenoveerd. De parkeerplaats is vergroot en opnieuw aangelegd, er is een nieuwe kennisroute met app ontwikkeld en de ‘Boomhut van Max’ is gebouwd en ingericht als ‘Biologie Beleefcentrum’ voor de jeugd.

Het koor ‘De Badparels‘ zal in de karakteristieke witte tent (zie foto) twee maal in de ochtend een concert geven en ‘De Maarnse Havenzangers‘ treden in de middag twee maal op.

Er wordt koffie, thee en drankjes geserveerd en er zijn ook hartige broodjes.

Het Nationaal Bomenmuseum is gelegen aan de Velperengh 13, 3941 BZ in Doorn.

Meer informatie: www.bomenmuseum.nl

Parc Broekhuizen

Verscholen in de natuurpracht van de Utrechtse Heuvelrug ligt het historische Parc Broekhuizen.

Een imposant landgoed met even zo eerbiedwekkende gebouwen, waar verleden en heden op een laagdrempelige en inspirerende manier samenkomen.

Het landgoed mag dan honderden jaren oud zijn, de inrichting is modern, met respect voor de historie en met verrassende elementen waardoor Parc Broekhuizen een grote culinaire én visuele ontdekking is.

Hier gaan Theaterkoor Houten en het gemengd koor Oriolus optreden.

Nadere informatie: www.parcbroekhuizen.nl

 

Koetshuis Kasteel Amerongen

Het Koetshuis maakt deel uit van Buitenplaats Amerongen, een prachtig landgoed centraal gelegen ten zuidoosten van Utrecht.

Verspreid door de tuinen liggen de historische bijgebouwen, welke zijn ingericht als vergader- en evenementenlocaties: het Koetshuis, het Poortgebouw, de Oranjerie, het Zuidpaviljoen en de Stallen. Het Kasteel is in gebruik als kleinschalig museum en vormt een prachtig decor voor onze concerten op 16 mei 2016.

Het huidige Kasteel dateert uit 1680 en werd bewoond door families van diplomaten en militairen die een prominente rol speelden in de (inter)nationale politiek. In het Huys (zoals het Kasteel in de volksmond genoemd werd) kunt u o.a. de adelsbibliotheek, de beroemde 17de eeuwse Van Mekeren kabinetten en de zogenaamde Wijts collectie (bestaande uit 24 portretten van familieleden en officieren) bewonderen.

Daarnaast huist in het Kasteel één van de drie adellijke muziekbibliotheken van Nederland. De dertien meter hoge Galerij en de prachtige plafondstukken in de Grote Salon zijn meer dan de moeite waard om te bezichtigen.

Eind 1918 logeert de Duitse Keizer Wilhelm II anderhalf jaar op het Kasteel. Hij ondertekent hier zijn acte van abdicatie en in mei 1920 verhuist hij naar het nabijgelegen Huis Doorn.

Het imposante Koetshuis met hoge zoldering bestaat uit twee ruimten, welke gescheiden worden door immense originele en-suite deuren. Het bouwwerk heeft een prachtige eigentijdse uitstraling. Aan de voorzijde ligt een fraai terras.

Cappella Cantica en The Living Song treden hier op.

In het Koetshuis wordt tegen contante betaling koffie, thee en gebak geserveerd. In het naast gelegen Kasteelcafé kan geluncht worden.

Nadere informatie over Buitenplaats Amerongen: www.buitenplaatsamerongen.nl

Adres: Buitenplaats Amerongen, Drostestraat 12, 3958BK Amerongen

koetshuis2
 

Buitenplaats Sparrendaal

In 1754 liet de toenmalige burgemeester van Utrecht een buitenhuis met twee koetshuizen bouwen op de plaats van een 17de-eeuwse boerderij: Sparrendaal was geboren! Samen met zijn familie verbleef de burgemeester hier in de zomermaanden om de stank van de stad te ontvluchten.

Halverwege de 19e eeuw functioneerde Sparrendaal als een verblijf voor de aartsbisschop en vanaf 1884 werd het als woonhuis verhuurd aan de Van Vollenhoven Familie. Zo’n 70 jaar later werd het huis in vervallen staat aangekocht door de gemeente Driebergen, die ervoor koos het pand te gebruiken als gemeentehuis. Het pand werd volledig gerestaureerd en er werden drie slaapkamers aan de voorzijde uitgebroken en samengevoegd tot Raadzaal. Hier zal ook het concert dat u bijwoont plaatsvinden.

Toen het pand in 2002 weer gerestaureerd werd, lag de focus op de afwerking van het interieur. Een goede keus, want dit interieur is hetgeen dat Sparrendaal á 2018 zo uniek en bijzonder maakt! Sindsdien functioneert het prachtige gebouw als exclusieve locatie voor zakelijke en particuliere evenementen. 

Op de Bel Etage van het pand wordt tegen contante betaling koffie, thee fris en gebak geserveerd.

In de voormalige Raadszaal van de gemeente Driebergen-Rijssenburg zal Ridge Voices een concert geven dat in het teken van de Liefde staat en Vocal group INSTEAD! brengt een feest van muziek en cabaretelementen.

Meer informatie over Buitenplaats Sparrendaal: www.sparrendaal.nl

 

Watertoren  Werkhoven

De Watertoren in Werkhoven

De Watertoren van Werkhoven werd gebouwd in 1935/36. De hoogte is 43,3 meter en het reservoir kan 360 m3 water bevatten. Sinds 1988 is de toren privé bezit en bewoond en sinds 2008 is de Watertoren Gemeentelijk Monument

Het hele jaar door worden er op de begane grond diverse creatieve workshops gegeven. Daarnaast is de locatie te huur voor feestjes of andersoortige bijeenkomsten. Van mei t/m september is elk weekend het terras open, er is heerlijke appel-notentaart.

Meer informatie over de watertoren: www.watertorenwerkhoven.nl

Adres: Watertorenweg 1, 3985 SK Werkhoven

Koormuziek beluisteren in een watertoren; dit jaar op de begane grond. ManOverBoord en Waterzooi laten hun bruisende zeemans/vrouwsliederen horen in een gezellige kajuitsfeer.

Wel is er de mogelijkheid om via 176 treden het binnenste van een watertoren te beleven. De huidige eigenaar zal u graag tegen een geringe vergoeding laten zien en vertellen hoe een watertoren er van binnen uitziet en hoe het allemaal werkt. Dit gebeurt per verdieping om ook wat ‘op verhaal’ te komen. Wat een beloning is dat prachtige uitzicht over Hollands polder- en rivierenland.

Koffie, thee en drankjes en alles voor een eenvoudige lunch kan besteld worden.

 

Kasteel Sterkenburg

Muziekklanken in Middeleeuwse sferen

Kasteel Sterkenburg is één van de oudste kastelen op de Utrechtse Heuvelrug. Al in 1261 werd het in documenten vermeld. Van verdedigingswerk werd het lusthof en buitenplaats. Het kasteel heeft een imposante en fraai ingerichte Grote Zaal, een charmante neogotische kapel, een statige eetkamer met balkon, diverse salons, een zeer ruime marmeren ontvangsthal en een karakteristieke kasteelkeuken, veelal voorzien van haarden met prachtige antieke schouwen. Het interieur is met oog voor detail vrijwel geheel gerestaureerd.
Kasteel Sterkenburg brengt u met haar indrukwekkende ridderlijke uitstraling voor even weer terug in de middeleeuwen.

Als u zich laat verleiden om de dertig meter hoge ronde toren te beklimmen, wordt u verrast door een feeëriek panorama over het weelderig groene Langbroekerweteringgebied.

Kasteel Sterkenburg biedt haar sfeervolle Grote Zaal met vleugel aan. Daar kunt u genieten zowel in de ochtend als ’s middags van Vinkenvocale.

Wilt u het kasteel bezichtigen en meer willen weten over de historische en culturele betekenis van ridderhofstad Sterkenburg dan wordt er van 11.45 – 12.45 en van 15.00 – 16.00 een rondleiding verzorgd door één van de huidige bewoners. Kosten € 7,50 p.p.

Bij mooi weer wordt er koffie/thee/appelsap uit eigen tuin buiten in de tuin geserveerd.

Er is slechts beperkte gelegenheid voor het parkeren van auto’s.

Nadere informatie over kasteel Sterkenburg: www.kasteelsterkenburg.nl

 

Historische Theetuin Bartimeus

Op een kaart van 1748 komt de ‘Hofstede en Landerijen genaamd in ’t Sand’ al voor. De tuin met de huidige ommuring moet tussen 1860 en 1869 gebouwd zijn. De muren van de tuin zijn geheel blijven staan en gerestaureerd. Nu staan daarlangs de zogenoemde spalierhekken voor het leifruit. In de muur zit een stookhuisje waar een kachel stond om de notenbalkpalmenkas te verwarmen. Daarnaast vindt u er een aantal broeibakken. Deze werden gebruikt om de achtereenvolgende eigenaars gedurende het hele jaar te voorzien van groenten. Daar werden ook de bloemen voor in huis en de planten voor de borders rondom het huis gekweekt. Aan de rand van de muur de druivenkas en in het centrum van de tuin vinden we de perzikenkas en de vijgenkas. De palmenkas is waarschijnlijk als oranjerie in gebruik geweest.

In de Historische Theetuin met het rosarium werken cliënten van Bartiméus samen met medewerkers en vrijwilligers van Bartiméus. Daarnaast is het voor de cliënten ook een ontmoetingsplek met bezoekers van de tuin. Werken in de Historische Theetuin betekent voor cliënten dat ze dagelijks klanten of bezoekers van de tuin ontmoeten, zichzelf kunnen ontwikkelen en hun zintuigen kunnen prikkelen.

In de theetuin werken is gevarieerd werk: in het voorjaar zaaien en poten we, in de zomer en najaar staat het oogsten op de agenda en in de herfst maken we de tuin winterklaar. Zo ervaren de cliënten de seizoenen via het werken in de tuin. Regelmatig vinden er activiteiten plaats in de tuin. Dit varieert van vergaderingen tot verjaardagen en van concerten tot markten. Bij alle activiteiten worden de cliënten nadrukkelijk betrokken.

Bij mooi weer wordt er buiten opgetreden door het shantykoor De Driemasters. Anders worden de concerten in een fraaie kas uitgevoerd. Belangstellende kunnen o.l.v. een gids een rondleiding door de tuin krijgen. De ‘eigen keuken’ verzorgt allerlei drankjes met gebak, maar ook quiche en broodjes.

De tuin is bereikbaar via Bartiméus Driebergsestraatweg 44, Doorn. Het terrein oprijden via Driebergsestraatweg 44. Na ongeveer 500 meter door de slagboom en vervolgens na 200 meter bij het eerste grote kruispunt parkeren. U ziet de tuin vanzelf rechts in het bos liggen. Uitgang is via de Arnhemse Bovenweg.

Meer informatie over de moestuin vindt u op de website.
Klik hier voor de website.

 

Openluchttheater Zonheuvel

Het 47ha landgoed bevat naast een schitterend bos een hotel, restaurant, 33 vergaderzalen, grootste congreszaal in de omgeving en een heus Openluchttheater. De ontmoetingsplekken zijn verdeeld over 4 gebouwen: Maarten Maartenshuis met Openluchttheater, Koetshuis, Paviljoen en Lodges.

Maarten Maartens Openluchttheater
Dit openluchttheater is in 1936 ontworpen door architect Koen Limperg. Na de oorlog is het in onbruik geraakt en werd het bedolven onder het bos. Ooit werd het gebouwd door een groep werkloze mensen, begeleid door de Centrale voor Werklozenzorg. Nu is het opnieuw uitgegraven met behulp van mensen die een bijstandsuitkering hebben. Deze mensen worden door het uitvoeren van dergelijke werkzaamheden opgeleid tot veldmedewerker.  Op 5 juli 2017 is het hernieuwde en gerestaureerde theater in gebruik genomen.

We stellen het theater open voor educatieve, creatieve, bezinnende en inspirerende bijeenkomsten, zoals ‘Per Pedaal naar Vocaal’. Dat kan een theatervoorstelling zijn als onderdeel van een congres op Zonheuvel, een groep die het theater zelf afhuurt voor een inspirerende bijeenkomst, of een gezelschap die het theater huurt voor een gezamenlijke bezinning.

Landgoed Zonheuvel ligt slechts 3 km van de A12 en biedt ruim 250 gratis parkeerplaatsen. Met ons MVO beleid zijn we ook 1 van duurzaamste conferentiecentra / hotels van Nederland.
Voor alle projecten en overige informatie: www.landgoedzonheuvel.nl

Hier kunt u luisteren naar het Millennium Mannenkoor en het Gemengd Heuvelrugkoor.