Locaties “Per Pedaal naar Vocaal” 16 mei 2016

Cultuurhuis Pléiade Doorn

Het Cultuurhuis Pléiade in Doorn omvat een breed aanbod van culturele, sociale en bestuurlijke voorzieningen. Het biedt zowel onderdak aan het bestuurlijk apparaat van de gemeente als aan de bibliotheek, de Doornse Welzijnsstichting, de muziekschool, de ABN AMRO bank en de Doornse Oudheidskamer.

De dubbelfunctie raadhuis en cultuurhuis, die als uitgangspunt van dit gebouw werd gekozen, geeft een zeer flexibel en multifunctioneel gebruik van de ruimte. Daarnaast is de zorgvuldige inpassing op deze cultuurhistorische plek in het centrum van Doorn direct naast de kerk van groot belang. Het compacte gebouw toont zich van buitenaf als een samenhangend geheel zonder de kleinere schaal van de omgeving uit het oog te verliezen.

Binnen heeft het gebouw een grote uitnodigende centrale ruimte die zorgt voor overzicht en oriëntatie. Deze ruimte geeft toegang tot alle publieksfuncties en is tevens een ontmoetingsplaats voor inwoners, bestuurders en medewerkers. In de ovale publiekshal bevindt zich ook de bibliotheek.
De raadzaal is zo ontworpen dat zij dienst kan doen als theater, filmzaal en conferentieruimte. Door een grote glazen pui aan de Dorpsstraat kunnen de inwoners de gemeenteraad en het gemeentebestuur zien vergaderen.
Onder het gebouw is een parkeergarage met gratis parkeerruimte voor 200 auto’s. Vanuit de garage heeft men direct toegang tot de ovale ruimte in het hart van het gebouw.
Het Cultuurhuis is duurzaam gebouwd. Zo zijn er mos-sedumdaken toegepast, is de hemelwaterafvoer losgekoppeld van het rioleringsstelsel, worden innovatieve installatietechnieken gebruikt, zoals weersafhankelijke regeling en wordt er FSC-hout toegepast.

 

 

cultuurhuisHet programma  in het Cultuurhuis is als volgt:

9.00 koffie thee
9.30 Welkom door Wim van Eeden, voorzitter SCAUH
9.35 Begroeting door burgemeester Fr. Naafs
9.40 Optreden Stadtchor Berndorf
9.50 Gezamenlijk zingen we het lied ‘Op deez’ mooie Pinksterdag’ o.l.v. Petra van der Snoek, dirigent van Vinkenvocale en op de piano begeleid door Reinhard Findenegg, dirigent van Driebergskoor Scherzando.
10.00 Vertrek naar de eerste concerten op locaties naar keuze.

De tekst en melodie van ‘Op deez’ Tweede Pinksterdag’ staat op www.scauh.nl onder de knop ‘actueel nieuws’.

 

 

Gimborn Arboretum

Het Von Gimborn Arboretum in Doorn heeft een wereldberoemde, museale collectie bomen en struiken uit alle windstreken op aarde. Het arboretum is 27 hectare groot en dateert uit 1925. De bomentuin is aangelegd in landschapsstijl met kronkelende paden, slingerende waterpartijen en prachtige doorkijkjes. Een kleurrijke en fascinerende wereld, waar van alles te ontdekken en te beleven valt. De vele duizenden boom- en struiksoorten zijn in de loop der jaren verzameld voor wetenschappelijk onderzoek tijdens expedities of als zaad geruild met andere botanische tuinen. Sommige planten zijn erg zeldzaam. In mei stelen de bloeiende rododendrons en azalea’s de show. Het arboretum herbergt een grote heidetuin. Opvallend in het arboretum zijn Hemlocksparren, Mammoetbomen van wel 30 meter hoog en een enorme rododendron collectie. Een andere bijzonderheid is het Babbelende Bomenpad: een route voor mensen met een visuele beperking.

Gimborg4

 

Het arboretum is het levenswerk van de Duitse inktfabrikant, Max Th.Von Gimborn (1872-1964). Hij verzamelde bomen uit liefhebberij. koren1Na zijn overlijden kwam het arboretum in 1966 in handen van de Universiteit Utrecht, waarmee een lange periode begon van opknappen, verjonging en uitbreiding. In 2010 heeft de Universiteit Utrecht het arboretum overgedragen aan de stichting Von Gimborn Arboretum. Deze stichting beoogt het arboretum veilig te stellen voor de toekomst en zijn wetenschappelijk beheerde topcollectie van ruim 3000 soorten bomen en struiken te ontsluiten voor het publiek. Vanaf 2010 is de stichting gestart met een grote renovatie van de bomentuin. Oude zichtassen zijn hersteld, het waterstelsel in het arboretum en de grote heidetuin zijn gerenoveerd. De parkeerplaats is vergroot en opnieuw aangelegd, er is een nieuwe kennisroute met app ontwikkeld en de ‘Boomhut van Max’ is gebouwd en ingericht als ‘Biologie Beleefcentrum’ voor de jeugd.
Het koor ‘Ridge Voices’ zal in de karakteristieke witte tent tweemaal een concert geven. Tussen het eerste en tweede optreden is er van 11.30 – 12.30 voor geïnteresseerden een rondleiding door het Arboretum o.l.v. een ervaren gids.

Er wordt koffie, thee en drankjes geserveerd en er zijn ook hartige broodjes.

Gimborn3Het arboretum is gelegen aan de Velperengh 13, 3941 BZ in Doorn.

Meer informatie: www.gimbornarboretum.nl

Historische Moestuin Doorn

Op een kaart van 1748 komt de ‘Hofstede en Landerijen genaamd in ’t Sand’ al voor. De tuin met de huidige ommuring moet tussen 1860 en 1869 gebouwd zijn. De muren van de tuin zijn geheel blijven staan en gerestaureerd. Nu staan daarlangs de zogenoemde spalierhekken voor het leifruit. In de muur zit een stookhuisje waar een kachel stond om de notenbalkpalmenkas te verwarmen. Daarnaast vindt u er een aantal broeibakken. Deze werden gebruikt om de achtereenvolgende eigenaars gedurende het hele jaar te voorzien van groenten. Daar werden ook de bloemen voor in huis en de planten voor de borders rondom het huis gekweekt. Aan de rand van de muur de druivenkas en in het centrum van de tuin vinden we de perzikenkas en de vijgenkas. De palmenkas is waarschijnlijk als oranjerie in gebruik geweest.

In de Historische Moestuin met het rosarium werken cliënten van Bartiméus samen met medewerkers en vrijwilligers van Bartiméus. Daarnaast is het voor de cliënten ook een ontmoetingsplek met bezoekers van de tuin. Werken in de historische moestuin betekent voor cliënten dat ze dagelijks klanten of bezoekers van de tuin ontmoeten, zichzelf kunnen ontwikkelen en hun zintuigen kunnen prikkelen.

In de moestuin werken is gevarieerd werk: in het voorjaar zaaien en poten we, in de zomer en najaar staat het oogsten op de agenda en in de herfst maken we de tuin winterklaar. Zo ervaren de cliënten de seizoenen via het werken in de tuin. Regelmatig vinden er activiteiten plaats in de tuin. Dit varieert van vergaderingen tot verjaardagen en van concerten tot markten. Bij alle activiteiten worden de cliënten nadrukkelijk betrokken.

Bij mooi weer wordt er buiten opgetreden door het shantykoor Waterzooi in de ochtend en door de Maarnse Havenzangers in de middag. Anders worden de concerten in een fraaie kas uitgevoerd. Belangstellende kunnen o.l.v. een gids een rondleiding door de tuin krijgen. De ‘eigen keuken’ verzorgt allerlei drankjes met gebak, maar ook quiche en broodjes.

De tuin is bereikbaar via Bartiméus Driebergsestraatweg 44, Doorn.

Het terrein oprijden via Driebergsestraatweg 44. Na ongeveer 500 meter door de slagboom en vervolgens na 200 meter bij het eerste grote kruispunt parkeren. U ziet de tuin vanzelf rechts in het bos liggen. Uitgang is via de Arnhemse Bovenweg.

Meer informatie over de moestuin: www.bartimeus.nl/historische-moestuin-doorn

Koetshuis Kasteel Amerongen

Het Koetshuis op Buitenplaats Amerongen

Het Koetshuis maakt deel uit van Buitenplaats Amerongen, een prachtig landgoed centraal gelegen ten zuidoosten van Utrecht.
Verspreid door de tuinen liggen de historische bijgebouwen, welke zijn ingericht als vergader- en evenementenlocaties: het Koetshuis, het Poortgebouw, de Oranjerie, het Zuidpaviljoen en de Stallen. Het Kasteel is in gebruik als kleinschalig museum en vormt een prachtig decor voor onze concerten op 16 mei 2016.

Het huidige Kasteel dateert uit 1680 en werd bewoond door families van diplomaten en militairen die een prominente rol speelden in de (inter)nationale politiek. In het Huys (zoals het Kasteel in de volksmond genoemd werd) kunt u o.a. de adelsbibliotheek, de beroemde 17de eeuwse Van Mekeren kabinetten en de zogenaamde Wijts collectie (bestaande uit 24 portretten van familieleden en officieren) bewonderen.

Daarnaast huist in het Kasteel één van de drie adellijke muziekbibliotheken van Nederland. De dertien meter hoge Galerij en de prachtige plafondstukken in de Grote Salon zijn meer dan de moeite waard om te bezichtigen. Eind 1918 logeert de Duitse Keizer Wilhelm II anderhalf jaar op het Kasteel. Hij ondertekent hier zijn acte van abdicatie en in mei 1920 verhuist hij naar het nabijgelegen Huis Doorn.

Het imposante Koetshuis met hoge zoldering bestaat uit twee ruimten, welke gescheiden worden door immense originele en-suite deuren. Het bouwwerk heeft een prachtige eigentijdse uitstraling. Aan de voorzijde ligt een fraai terras.
Het Oostenrijks Stadtchor Berndorf en het Driebergs gemengd koor Scherzando zingen hier ieder hun eigen concert, maar zij brengen ook een gezamenlijk lied.

In het Koetshuis wordt tegen contante betaling koffie, thee en gebak geserveerd. In het naast gelegen Kasteelcafé kan geluncht worden.Bij voldoende belangstelling wordt na ieder concert een rondleiding door het Kasteel Amerongen gehouden. Kosten hiervoor: € 14,50 p.p. Museumjaarkaarthouders betalen € 2,50. Opgeven via www.scauh.nl/contact.

Nadere informatie over Buitenplaats Amerongen: www.buitenplaatsamerongen.nl

Adres: Buitenplaats Amerongen, Drostestraat 12, 3958BK Amerongen

koetshuis2

De Oranjerie van Huis Doorn

‘De Oranjerie’ ligt in het prachtige park van Huis Doorn en biedt een schitterend uitzicht op het Huis en het park.

Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vlucht na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en bewoont dit landgoed van 1920 tot zijn overlijden in 1941. Hij omringt zich in Doorn met persoonlijke objecten, die herinneren aan het verleden: kunst, zilverwerk, meubilair en tapijten, die eeuwen vorstelijke Duitse geschiedenis weerspiegelen. Alle objecten uit het Huis zijn te bewonderen in de collectiedatabase.

De Oranjerie is naast het Huis Doorn gelegen en in gebruik als sfeervol restaurant, trouw- en vergaderlocatie.
In één van de kamers van de Oranjerie zal het Doornse vrouwenkoor Chante Encore een concert uitvoeren van 11.30 – 12.00.
De Oranjerie verwelkomt u graag voor een drankje of een heerlijke lunch.
Adres: Langbroekerweg 16a, 3941MT Doorn

Meer informatie over de Oranjerie: www.oranjerie-doorn.nl of tel: 0343-412342.

 

 

Mogelijkheid voor een rondleiding door Huis Doorn:

  • Om 12:00 uur, direct na afloop van het concert, kan een vertegenwoordiger van Museum Huis Doorn, in de Oranjerie  een korte introductie geven over een bezoek aan het Huis.
  • Belangstellenden kunnen dan een voucher in ontvangst nemen voor reductie op de toegangsprijs van Huis en Paviljoen; de normale prijs voor deze combi bedraagt € 15,= bij inlevering van de voucher €  10,50.
  • Vouchers kunnen worden ingeleverd bij de kassa in het Huis, waar ook de betaling plaatsvindt.
  • Museumkaarthouders hebben na registratie van de kaart gratis toegang

Buitenplaats Sparrendaal

Op een unieke locatie in Driebergen-Rijsenburg, dichtbij de bosrijke omgeving van het natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug, bevindt zich Buitenplaats Sparrendaal. Deze historische buitenplaats heeft in de ruim 250 jaar van haar bestaan een rijke geschiedenis opgebouwd.

Jacob van Berck, toen burgemeester van Utrecht, liet in 1754 een fraai buitenhuis optrekken op de grond van de familie. Hij noemde het Sparrendal, wat later ook wel Sper en Dal werd genoemd. In 1805 werd de buitenplaats verkocht aan een lid van een machtig knopenmakersgilde uit Den Haag, Petrus van Oosthuyse. Het gilde waar hij toe behoorde was toeleverancier aan het Franse leger en via deze connecties heeft in 1806 de toenmalige koning van Nederland, Louis Napoleon, in Sparrendaal overnacht. Daarna heeft Sparrendaal nog enkele eigenaren gekend, waaronder het bisdom Utrecht. Eind 19e eeuw werd het pand gehuurd van het bisdom door de familie Van Vollenhoven. Zij hadden banden met het Spaanse koningshuis. Deze band leidde er toe dat het huis de bezetting door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels ongeschonden heeft doorstaan.

 

Meer informatie over Buitenplaats Sparrendaal: www.sparrendaal.nl

sparredaal

buitenplaats sparrendaal zaalIn 1954 kwam het pand in het bezit van de gemeente Driebergen-Rijsenburg. Het werd ingrijpend gerestaureerd waarbij deels de situatie van 1754 werd hersteld. Sparrendaal heeft daarna lange tijd als gemeentehuis van Driebergen-Rijsenburg dienst gedaan.

Hendrick de Keyser is nu eigenaar van het pand en heeft als doel Buitenplaats Sparrendaal  in stand te houden. Daartoe worden ruimtes verhuurd voor diverse doeleinden en doelgroepen, zonder daarbij afbreuk te doen aan het historisch karakter van het gebouw.

In de voormalige Raadszaal van de gemeente Driebergen-Rijssenburg zullen de concerten door het Millennium Mannenkoor en Vinkenvocale worden uitgevoerd.

Er wordt ter gelegenheid van Per Pedaal naar Vocaal tegen gereduceerde prijzen koffie (€ 0,50) en thee (€ 0,50)geschonken;
een petflesje mineraalwater kost € 1,00 en een petflesje frisdrank € 1,50. In de Stichtse Courant/de Kaap stond vermeld dat er ook een lunch of andere etenswaren te verkrijgen zouden zijn. Dit is jammer genoeg niet juist.
Er is geen pinautomaat beschikbaar, gasten kunnen alleen met cash betalen.

Na afloop van de ochtendconcerten zal er gelegenheid zijn om onder begeleiding van Leo Kruse het interieur te bezichtigen.

Bereikbaarheid van Sparrendaal
Sparrendaal is op 16 mei voor fietsers gewoon te bereiken, maar automobilisten moeten wegens werkzaamheden aan de Hoofdstraat een wat ingewikkelde tour uithalen.
Komend van de A12 of Zeist volgt u de gele omleidingsborden, dus links de Loolaan in; bij de rotonde de Arnhemsebovenweg nemen (= tweede weg rechts); tot aan stoplichten bij de Traay rechtsaf de Traay op; niet de Oranjelaan naar links nemen, maar rechtdoor en dan de tweede afslag (= Laan van Blommerweert) rechts nemen; dan eerste links (= Heetveld) en eerste rechts (= Catharijnestraat). Bij t-kruising slaat u links af de Bosstraat in. Direct vóór het gebouw van de Brandweer kunt u rechtsaf een klein straatje in rijden om bij een grote parkeerplaats te komen. Adres:brandweerkazerne Bosstraat 3, 3971XA Driebergen.
Vandaar kunt u binnendoor naar Sparrendaal lopen (250 meter).
Komend van Doorn via de Hoofdstraat slaat u bij de eerste rotonde rechtsaf de Horstlaan in. Bij stoplichten slaat u linksaf de Arnhemsebovenweg op. Bij de eerste stoplichten slaat u links de Traay in en volgt dan de route zoals hierboven beschreven.

 

  Tabaksschuur  Amerongen

Heeft u wel eens een tabaksschuur van binnen gezien? Waar tabaksbladeren nog te drogen hangen? Het Utrechts Landschap, onze gastheer van deze locatie, nodigt u van harte uit om in de bijzondere sfeer van deze historische schuur te genieten van Het Vrolijke AZC Koor Leersum en de zeemansliederen van De Driemasters uit Driebergen.

In een tweede monumentale tabaksschuur is het eigentijdse informatiecentrum van Utrechts Landschap gevestigd. Dit informatiecentrum vormt een ideaal startpunt om de afwisselende omgeving te ontdekken. De heuvelrug is al eeuwenlang hoog en droog. De rivier, de Nederrijn, daarentegen is voortdurend in beweging, nat en onvoorspelbaar. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar. Vanuit het informatiecentrum liggen de verschillende landschappen binnen handbereik.

Ook het hoogste punt van de Heuvelrug (68,9 m) en het historische dorp Amerongen met het kasteel en tabaksteeltmuseum liggen op loopafstand. In het infocentrum is een klein winkeltje waar u terecht kunt voor een kopje koffie/thee, versnaperingen en diverse cadeauartikelen op natuurgebied. Er kan alleen contant betaald worden.

De tabaksschuren staan hier op eeuwenoude akkers aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug.
Wie geïnteresseerd is in de ontstaansgeschiedenis van het gebied kan na ieder concert deelnemen aan een korte toelichting van Simon Klingen.

Adres: Informatiecentrum ‘ de Tabaksschuur’, Veenseweg 8, 3958 ET Amerongen.
Parkeren van auto’s uitsluitend bij Sportpark ‘De Burgwal’/’Groene Entree’. Vandaar ca. 5 minuten lopen. Toilet is aanwezig.

Tabaksschuur te Amerongen v2

Watertoren  Werkhoven

 

De Watertoren in Werkhoven

De Watertoren van Werkhoven werd gebouwd in 1935/36. De hoogte is 43,3 meter en het reservoir kan 360 m3 water bevatten. Sinds 1988 is de toren privé bezit en bewoond en sinds 2008 is de Watertoren Gemeentelijk Monument

Het hele jaar door worden er op de begane grond diverse creatieve workshops gegeven. Daarnaast is de locatie te huur voor feestjes of andersoortige bijeenkomsten. Van mei t/m september is elk weekend het terras open, er is heerlijke appel-notentaart.

Meer informatie over de watertoren: www.watertorenwerkhoven.nl

Adres: Watertorenweg 1, 3985 SK Werkhoven

 

Naar koormuziek luisteren op 40 meter hoogte; dat moet toch een sensatie zijn. En wat een heerlijke akoestiek en prachtig uitzicht. Op de bovenste verdieping van Watertoren Werkhoven laat het jeugdtheaterkoor The Hills are Alive u genieten van hun geënsceneerde liederenuitvoering en dompelt ManOverBoord u onder met hun bruisende zeemansliederen.

De ‘concertzaal’ bereikt u na 176 treden!!! U wordt verzocht om een half uur voordat de concerten beginnen aanwezig te zijn,  d.w.z. om 10.30, 12.00, 13.30 en 15.00. Tijdens de trip omhoog zal de huidige eigenaar u graag laten zien en vertellen hoe een watertoren er vanbinnen uitziet en hoe het allemaal werkt. Dit gebeurt per verdieping om ook wat ‘op verhaal’ te komen.

Koffie, thee en drankjes en alles voor een eenvoudige lunch kan besteld worden.

 

Kasteel Sterkenburg

Muziekklanken in Middeleeuwse sferen

Kasteel Sterkenburg is één van de oudste kastelen op de Utrechtse Heuvelrug. Al in 1261 werd het in documenten vermeld. Van verdedigingswerk werd het lusthof en buitenplaats. Het kasteel heeft een imposante en fraai ingerichte Grote Zaal, een charmante neogotische kapel, een statige eetkamer met balkon, diverse salons, een zeer ruime marmeren ontvangsthal en een karakteristieke kasteelkeuken, veelal voorzien van haarden met prachtige antieke schouwen. Het interieur is met oog voor detail vrijwel geheel gerestaureerd.
Kasteel Sterkenburg brengt u met haar indrukwekkende ridderlijke uitstraling voor even weer terug in de middeleeuwen.

Als u zich laat verleiden om de dertig meter hoge ronde toren te beklimmen, wordt u verrast door een feeëriek panorama over het weelderig groene Langbroekerweteringgebied.

Kasteel Sterkenburg biedt haar sfeervolle Grote Zaal met vleugel aan. Daar kunt u genieten van de zomerse klanken van Cappella Cantica en mooie Engelse koormuziek die The Living Song presenteert.
Wilt u het kasteel bezichtigen en meer willen weten over de historische en culturele betekenis van ridderhofstad Sterkenburg dan wordt er van 11.45 – 12.45 en van 15.00 – 16.00 een rondleiding verzorgd door één van de huidige bewoners. Kosten € 7,50 p.p.

Bij mooi weer wordt er koffie/thee/appelsap uit eigen tuin buiten in de tuin geserveerd. Bij minder goed weer gebeurt dit in de ontvangsthal van het kasteel.

Er is slechts beperkte gelegenheid voor het parkeren van auto’s.

Nadere informatie over kasteel Sterkenburg: www.kasteelsterkenburg.nl